SMR Beleid

Wil je meer weten over het SMR beleid? Je leest er alles over op deze pagina.

SMR Beleid

De Branchevereniging Intensieve Stoppen met Roken Zorg (Branchevereniging SMR Zorg) is in 2023 opgericht als onderdeel van de actuele ontwikkeling van Stoppen met Roken (SMR) zorg in Nederland. Deze ontwikkeling richt zich op het leveren van meer professionele en uitgebreide dienstverlening.

Studies van het Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), samen met het Partnership Stoppen met Roken en in een later stadium samen met de branchevereniging, hebben geleid tot een uitbreiding en verdieping van de SMR zorg in Nederland. Nieuwe definities en richtlijnen worden in 2024 definitief vastgesteld.

De Branchevereniging SMR Zorg werkt nauw samen met alle relevante partijen in het veld van stoppen met roken, zoals het Partnership Stoppen met Roken, Trimbos Instituut, LHV, NHG, NZa, ZiN en het ministerie van VWS. Deze samenwerking is cruciaal voor de verdere ontwikkeling en implementatie van SMR zorg.

Door deze uitgebreide en gestructureerde aanpak dragen we bij aan een rookvrij Nederland, met ondersteuning op maat voor iedereen die wil stoppen met roken.

De vormen van SMR zorg

Door stoppers adequaat door te verwijzen naar de juiste dienstverlening, zullen de succespercentages voor alle methoden toenemen. Het is de verwachting dat de verschillende vormen van stoppen met roken in aantal en succes zullen groeien, wat bijdraagt aan een rookvrij Nederland. Deze vormen van SMR-zorg zijn:

Zelfstandig stoppen

De zelfstandige stoppoging blijft verreweg de meest gebruikelijke methode. Jaarlijks wagen meer dan een miljoen Nederlanders een poging om op eigen kracht te stoppen met roken. Helaas leidt dit slechts in beperkte mate tot succes. Over het algemeen wordt geschat dat slechts één op de twintig (5%) zelfstandige stoppogingen slaagt. Dit benadrukt de hardnekkigheid van de verslaving en de uitdagingen die gepaard gaan met stoppen met roken. Toch is het van cruciaal belang om mensen aan te moedigen om een stoppoging te ondernemen.

Vanuit de branchevereniging komt er meer en betere ondersteuning voor zelfstandig stoppen, ondersteund door diverse (online) materialen en tools.

Kortdurende begeleiding

Kortdurende begeleiding wordt voornamelijk uitgevoerd door huisartsen en andere zorgprofessionals met een adequate SMR-aantekening. Deze begeleiding is motivatiegericht en speelt een belangrijke rol in de nieuwe definitie van SMR zorg. Over het algemeen betreft kortdurende begeleiding maximaal 4 x 10 minuten.

Momenteel wordt uitgegaan van een stoppercentage van maximaal 14% na één jaar bij kortdurende begeleiding.

Intensieve SMR Zorg

De nieuwe definitie van Intensieve SMR Zorg omvat minimaal zeven sessies c.q. stappen in een protocollair programma, uitgevoerd door geaccrediteerde SMR-therapeuten. Dit programma omvat een intake-sessie, het begeleidende programma en nazorg. De zorg wordt aangeboden in diverse vormen, zowel online als fysiek, individueel of in groepsverband, en kan zich richten op algemene of specifieke doelgroepen. Verschillende programma’s zijn ook geaccrediteerd door het RIVM.

Intensieve SMR Zorg is de meest succesvolle manier om te stoppen met roken, met een succespercentage tot 40% na 12 maanden. Dit succes wordt beïnvloed door factoren zoals de mate van verslaving, doelgroep en eerdere stoppogingen.

Modulaire Uitbouw en Intensivering

De ontwikkeling van Intensieve SMR Zorg “nieuwe stijl” richt zich op betere nazorg, extra modules bij tijdelijke terugval of hoog risico daarop, en specifieke programma’s voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen en mensen met beperkingen. De link naar nog intensievere begeleiding in ziekenhuisomgevingen en verslavingszorg wordt versterkt.

Wil je meer informatie?

Wij helpen je graag!

Neem contact met ons op

Heb je een specifieke vraag, of wil je advies ontvangen? We helpen je graag verder!  Stuur ons een e-mail of bel via 085 06 08 010